Tato stránka je určená k diskuzím občanů městské části Praha 7. Diskuzi řídí správce, který hlídá dodržování pravidel diskuze.
Pro dotazy občanů na zaměstnance či vedení městské části je určena služba Zeptat se popřípadě Nahlásit problém.

Vize parkování
 
Oznámení
Smazat vše

Vize parkování

(@xklit13-mojeid-cz)
Nový uživatel

Dobrý den,

jaké má radnice P7 plány s koncepcí parkování? Jak chce situaci neustálého nedostatku parkovacích míst řešit? Jaká je vize do dalších 2, 5, 10... let?
Proč nejsou např. již dávno kolmá parkovací stání rozdělena čarami, aby auta neparkovala nahodile a nevznikaly příliš velké mezery mezi auty?

Děkuji.

Citát
Úvodní téma Publikováno : 01/11/2020 5:37 pm
(@martin-vokus)
Registrovaný uživatel Admin

Dobrý den,

situace ohledně parkování je na většině míst v Praze (především pak v širším centru) obdobná. Parkovací kapacity v ulicích jsou na hranici svých možností, vydaných parkovacích oprávnění naopak stále přibývá. Je třeba zdůraznit, že u parkovacích oprávnění do zón placeného stání neexistuje žádný stop stav, úřady je musí vydat každému, kdo si zažádá a má na ně nárok. Se zónami placeného stání se proto v Praze 7 snažíme průběžně pracovat, vyhodnocovat provoz a upravovat jejich režim dle potřeb městské části a jejích občanů.

V minulých letech jsme realizovali řadu úprav s cílem zvýšit bezpečnost vytipovaných křižovatek a přechodů pro chodce, které s sebou nesly také dílčí úbytek parkovacích míst kvůli zvýšení rozhledů, zkrácení přechodových vzdáleností apod. Přesto se nám prostřednictvím dalších úprav a změn v dopravě podařilo za čtyři roky navýšit počet parkovacích míst v ulicích o více než 360. Loni v červnu jsme otevřeli parkoviště v ulici Jankovcova nedaleko Nádraží Holešovice. Je to jedno z mála parkovišť pro rezidenty i návštěvníky, které se v centrální části Prahy podařilo v posledních letech vybudovat. Toto parkoviště funguje jako fialová smíšená zóna a rezidenti s platným parkovacím oprávněním zde mohou parkovat neomezeně. Přesto bývá parkoviště často takřka prázdné. Velmi by pomohlo, kdyby řidiči využívali volná parkovací místa, která jsou k dispozici (oproti Letné jich bývá více v dolních Holešovicích), neboť v žádný moment nejsou parkovací zóny v Praze 7 stoprocentně obsazené. Pouze je třeba slevit z požadavku zaparkovat přímo před svým domem.

Kapacity parkování se snažíme navyšovat i mimo zóny placeného stání, především pak pro večerní a noční hodiny, kdy je obtížnější najít parkovací místo. V minulých letech jsme vyjednali na 400 parkovacích míst pro rezidenty v podzemních garážích na Letné. V nedávno otevřeném OC Stromovka jsme zajistili 150 míst v jejich garážích, kde mohou rezidenti zaparkovat za 20 Kč na noc. Obdobný režim funguje také na parkovišti před Výstavištěm. V těchto opatřeních chceme dále pokračovat. Čeká nás rozsáhlá výstavba v oblasti Bubny-Zátory. Zde budeme s hlavním městem i soukromými investory o parkovacích kapacitách určitě jednat.  

Co se týče vyznačení parkovacích míst čarami, tento systém jsme v některých ulicích prověřovali a ukázalo se, že by s ohledem na nutnost dodržení poměrně přísných norem pro parkovací místo, kapacit pro parkování spíše ubylo.

Se srdečným pozdravem

Martin Vokuš, vedoucí oddělení komunikace MČ Praha 7

OdpovědětCitát
Publikováno : 04/11/2020 3:16 pm
Sdílet: