Tato stránka je určená k diskuzím občanů městské části Praha 7. Diskuzi řídí správce, který hlídá dodržování pravidel diskuze.
Pro dotazy občanů na zaměstnance či vedení městské části je určena služba Zeptat se popřípadě Nahlásit problém.

Vyhlášení klimatick...
 
Oznámení
Smazat vše

Vyhlášení klimatické nouze

(@obcan-mojeid-cz)
Registrovaný uživatel

Dobrý den, můžete mi říct jaký zákon upravuje vyhlášení stavu klimatické nouze? V zákoně jsem našel, že stav nouze může vyhlásit pouze stát nebo obec, ale nikde se nepíše, že tento stav může vyhlásit i Městská část? Žádám o informace jak to tedy je a jestli to není zneužití pravomocí?

Citát
Úvodní téma Publikováno : 28/05/2019 1:35 pm
(@martin-vokus)
Registrovaný uživatel Admin

Dobrý den,

v tomto případě se nejedná o žádný z typů mimořádného stavu dle ústavního zákona o bezpečnosti ČR (č.  110/1998 Sb.) nebo krizového zákona (č. 240/2000 Sb.). Mimořádné stavy dle uvedených zákonů se vyhlašují z toho důvodu, aby mohlo dojít k omezení práv fyzických a právnických osob, samozřejmě k tomu kompetentním orgánem (vládou, hejtmanem atd.) a s přímým odkazem na ustanovení zákona, dle kterého je daný mimořádný stav vyhlašován. Typicky se jedná například o vyhlášení nouzového stavu při povodních, k němuž se vážou rozličná omezení, jako jsou kupříkladu zákazy vstupu na vymezená místa, nařízení evakuace apod. V případě vyhlášení stavu klimatické nouze Radou MČ Praha 7 se o nic podobného nejedná. Toto usnesení neupravuje žádná práva a povinnosti dalších subjektů. Jedná se o soubor kroků a opatření, které chce MČ Praha 7 realizovat či prosazovat a také symbolický apel a upozornění na to, že je třeba situaci začít řešit.

S pozdravem

Martin Vokuš, vedoucí oddělení komunikace

OdpovědětCitát
Publikováno : 29/05/2019 5:36 pm
Sdílet: