Pietro Amato není jen tak ledajaký zmrzlinář. Je výrazný nejen svým italským původem, ale také konceptem celého rodinného byznysu. Jeho gelato je zmrzlina připravená tradičním způsobem z prvotřídních surovin, s potřebnou péčí, láskou a na základě italského řemesla. Pietro se za své produkty navíc nebojí postavit – a to doslova. Když zmrzlinářství navštívíte, většinou ho najdete za skleněnou vitrínou, kde zmrzlinu vlastnoručně připravuje. Příprava ho baví a nevadí mu být při ní vidět. „Není to žádné tajemství,“ říká.

Soudě dle příjmení Amato, jež současně vdechlo myšlenku celému podniku, byl Pietro k řemeslu dělanému od srdce tak nějak předurčen – amato totiž v italštině znamená „milovaný“. Na pobočce v ulici Kamenická se potkáváme v době, kdy je nezvykle chladno, a Pietro hned vysvětluje, že „počasí je pro zmrzlinu rozhodně větším nepřítelem než konkurence“. Letná je pro Pietra jako centrum bez davů a na zmrzlinu či pravou italskou kávu do Kamenické zavítají hlavně místní a pravidelní štamgasti. V Praze 1, kde najdete mladší sestru Pietrovy letenské zmrzlinárny, jsou to převážně turisté. Tamní Vodičkova 4, původně známá jako U Itala, byla navíc vůbec první zmrzlinárnou u nás – tehdejší majitel ji otevřel v roce 1897.

Pietro se pro rodinný byznys společně s manželkou Evou rozhodl po mnoha letech ve finančním sektoru a s odstupem deseti let to vnímá jako správnou volbu, přestože začátky nebyly snadné. Místní konceptu tradiční italské zmrzliny úplně nerozuměli a ze zvyku očekávali pečlivě vymodelovaný kopeček. Tehdy stálo italské gelato, tedy porce o velikosti zhruba dvou tradičních kopečků, 37 korun a zákazníkům se to zdálo moc, ačkoliv cena byla ve výsledku nižší než jinde. „Chtělo to čas, ale lidé nakonec pochopili, že naše zmrzlina má vysokou kvalitu. Všechno si vyrábíme sami, nepoužíváme žádné polotovary. A ten rozdíl je poznat. Jde o to, jestli chcete být obchodník, nebo vám jde o řemeslo,“ zdůrazňuje Pietro, který se zmrzlinářskému umu učil přímo v rodné Itálii od domácích mistrů.

Nejoblíbenější příchutí je na Sedmičce pistáciová a v těsném závěsu za ní slaný karamel. Hitem nadcházejícího léta se pomalu stává bezinková a těšit se můžete taky na příchuť schwarzwaldského dortu, tedy čokoládu s višněmi, nebo makadamové ořechy. A ačkoliv by chuť měla být na prvním místě, najdou se i tací, kteří kupují spíš očima. „Jedna paní se podivovala nad tím, proč není naše vanilková tak žlutá jako jinde. Vysvětlil jsem jí, že vanilkovou zmrzlinu vyrábíme ze sirupu přímo z vanilkových lusků, který se smíchá se smetanovým základem. Přirozeně tedy zmrzlina zůstává spíše bílá. Žlutá je jedině po přidání barviva. Paní však preferovala žlutou vanilku a odešla,“ směje se Pietro.

Kolem obou poboček gelaterie Amato se dnes točí zhruba 22 zaměstnanců, Eva a Pietro ale stále shánějí nové brigádníky a brigádnice. Máte-li chuť podívat se na svět zpoza zmrzlinového pultu, možná hledají právě vás.