Samostatné domky se stěnami z plexiskla či igelitu. Plynové vedení upevněné na masivní markýzy. Nábytek jako z alpské salaše. Svítící reklamy. I tak dosud vypadaly restaurační zahrádky v centru Prahy. Od příští sezóny by tomu však mělo být jinak. Náměstek primátora hl. m. Prahy Adam Scheinherr dnes představil Manuál pro kultivovanou Prahu/Restaurační zahrádky – ilustrovaný návod, jak mají předzahrádky v historickém centru vypadat. 

„Restaurační zahrádky jsou vítaným oživením veřejného prostoru. Je příjemné sedět na čerstvém vzduchu, popíjet kávu a pozorovat ruch okolního města. Zároveň se nesmí zapomínat na to, že ulice a náměstí jsou především místem pro pohyb a setkávání lidí. Proto je potřeba hledat rovnováhu,“ říká Adam Scheinherr.

Praha v minulém roce představila Manuál pro kultivovanou Prahu, který shrnuje a ilustruje pravidla pro reklamní označování obchodů a dalších provozoven v centru města. Manuál byl reakcí na množství vizuálního smogu, se kterým se historické jádro potýká. Manuál shrnoval pravidla, které je nutné dodržet, přinesl příklady dobré a špatné praxe a zároveň obsahoval návod, jak si vyřídit potřebná povolení. Aby se informace dostaly i k podnikatelům, kteří neovládají češtinu, byl manuál přeložen do vietnamštiny, angličtiny a ruštiny.

Nyní byl Manuál pro kultivovanou Prahu rozšířen o téma restauračních zahrádek. Těch se v památkové rezervaci zapsané na seznam UNESCO nachází několik set. Některé z nich se přitom v průběhu let proměnily spíše v samostatné domky se střechou, podlahou, stěnami, vytápěním a osvětlením. Řada z nich tak nepůsobila příliš důstojně v historickém prostředí, v němž se nachází. Manuál proto stanovuje závazná pravidla, jak by měly restaurační zahrádky vypadat. Pravidla budou pevnou součástí nájemních smluv, které s městem provozovatelé předzahrádek uzavírají.

„Restaurační zahrádky mají veřejný prostor doplňovat a zhodnocovat, nikoli vytvářet překážky. Musí též být provedeny citlivě a s vkusem,“ pokračuje náměstek primátora Scheinherr a dodává: „Směřovat chceme k tomu, aby předzahrádky nebyly samostatné restaurace vymístěné do ulice či náměstí. Ideálem je kombinace slunečníků, stolků, židlí a minimum dalšího vybavení.“

„Zjišťovali jsme, jaká pravidla platí v zahraničních metropolích srovnatelných s Prahou historií a významem. Na základě toho jsme třeba rozšířili minimální průchozí šířku, která musí na chodníku zůstat zachovaná – skoro všude je to alespoň 2 metry či 1,8 metru, zatímco u nás zákon garantuje jen 1,5 metru. Proto jsme ji také rozšířili na 1,8 metru,“ vysvětluje Kristýna Drápalová, autorka Manuálu pro kultivovanou Prahu.

Město také letos schválilo Koncepci umístění restauračních zahrádek na Královské cestě a Hradebním korzu. Jde o dokument, který přesně říká, kde se na nejdůležitějších pěších tepnách zahrádky smí a nesmí nacházet. Díky dokumentu by se měl z velké části uvolnit prostor Malého náměstí i úzké místo, kde se lidé tísní před orlojem. Letos bude dokument rozšířen o prostor Václavského náměstí, kam by se po rekonstrukci měly zahrádky navrátit pouze do předem vybraných míst.

Manuál se týká památkových rezervací a památkových zón. Obsahuje i návod, jak zvládnout veškeré administrativní náležitosti. O ilustrovanou podobu manuálu se postarala Anastasia Vrublevská z grafického studia noBrother.

Manuál pro kultivovanou Prahu – restaurační předzahrádky najdete ke stažení ZDE. Příklady dobré praxe i nejrůznější prohřešky v oblasti vizuálního smogu jsou prezentovány na instagramovém kanálu Kultivovaná Praha.