Praha 7  \  Kalendář  \  Výstavy  \  Sláva amatérské fotografie

Sláva amatérské fotografie


uvodni fotka

Výstava Národního technického muzea „Sláva amatérské fotografie“ vzdává hold fotografům organizovaným v českých fotoamatérských klubech v letech 1889-1955. Návštěvníci se mohou těšit na ukázku historických přístrojů, která mapuje vývoj techniky využívané fotoamatéry od vzniku fotografie v roce 1839 až do poloviny dvacátého století a na výběr téměř dvou set fotografií od třiceti pěti autorů.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr uvedl: „Jsem rád, že se v Národním technickém muzeu podařila výstava, která je připomenutím významu amatérské fotografie u nás. Amatérští fotografové se fotografii oddávali ze záliby, ale jejich práce měla často na svou dobu vynikající úroveň a měla vliv na vývoj oboru. Drtivá většina autorů upadla v zapomnění a jejich fotografie jsou dnes z velké části ztraceny. Ve výstavě je přesto představeno množství mimořádných děl.“

K tomu, aby mohla amatérská zájmová činnost vzniknout a úspěšně se rozvíjet, byl zapotřebí především volný čas. Také další faktory přispěly k rozvíjení zájmových činností. Poměrně brzy po svém vynálezu se i fotografie stala předmětem zájmu amatérů. Rychlý technický vývoj, který vedl ke zjednodušení a zlevnění celého procesu, brzy umožnil rozšíření této záliby. Touha po sdílení zkušeností, po sebezdokonalování i možnost prezentace vlastní práce vedly k tomu, že se poměrně brzy stává tato zájmová činnost organizovanou. Již v roce 1889 vznikl první klub fotografů amatérů v Čechách — Klub fotografů amatérů v Praze, fungující dodnes. Výstava představuje vývoj amatérské fotografie od roku 1889 až po rozpuštění organizace fotoamatérských klubů a jejich začlenění do struktury ROH v padesátých letech minulého století.

Michaela Hrubá, komisařka a autorka výstavy dodává: „Návštěvníci ve výstavě uvidí postupné proměny fotografických přístrojů od prvních deskových fotoaparátů až k zrcadlovkám na kinofilm, ale i přístroje a pomůcky potřebné pro práci v temné komoře. Mohou se těšit na pestrou ukázku z díla autorů, kteří se výrazně podíleli na vývoji české fotografie. Ze sbírky NTM jsou to originální fotografie Jana Srpa, Jindřicha Eckerta, Josefa Binka, Vladimíra Jindřicha Bufky a Rudolfa Paďouka.“

Výběr téměř dvou set fotografií od třiceti pěti autorů, který je na výstavě představen, pochází ze sbírek Národního technického muzea, Moravské galerie, Muzea Umění Olomouc a Národního archivu a dokládá široký tvůrčí záběr fotografů amatérů. K vidění jsou dále například portréty od Jaroslava Fabingera, akty od Aloise Zycha a Josefa Větrovského, krajina Hlubočep od Evžena Wiškovského, New York Drahomíra Josefa Růžičky nebo živá fotografie Přemysla Koblice, která je předchůdkyní dnešní moderní dokumentární fotografie.


Kalendář

celý kalendář


29.
3.
K
  • Divadlo

od 19:30, Jatka78, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

30.
3.
K
  • Divadlo

od 15:00, Jatka78, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

30.
3.
K
  • Divadlo

od 19:30, Jatka78, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

31.
3.
K
  • Divadlo

od 18:00, Jatka78, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

2.
4.
The Loser(s)
  • Divadlo

od 19:30, Jatka78, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7